Aan de slag met jouw bedrijfscultuur

Aan de slag met jouw bedrijfscultuur

 

Cultuur is het kloppend hart van je organisatie. Het vormt de basis van het succes en onderscheid je van de concurrentie. Cultuur kan dus een USP zijn en bijdragen aan jouw werkgeversmerk, maar tegelijkertijd is het ook ontastbaar. Ondanks dat we het niet vast kunnen houden, is cultuur wel vormbaar. Je kunt cultuur namelijk definiëren en naleven.

 

Hoe je cultuur definieert? Dat was het onderwerp van onze laatste webinar. We hadden het genoegen om Bart ter Steege van SUMM als gast te hebben.

SUMM stelt bedrijven in staat om een winnende bedrijfscultuur te creëren. Ze helpen namelijk om cultuur te definiëren, toe te passen en te laten groeien.

In deze blog lichten we vier vragen van deze webinar uit.

 

Wat is de definitie van cultuur?

Cultuur is de som van het gedrag, aldus Bart. Cultuur wordt dan ook iedere dag gemaakt. Het is het product van een groep mensen die samenkomt en dingen op een bepaalde manier doet.

 

Waar begin je?

Cultuur wordt bepaald door het doel van je organisatie, stelt Bart. Cultuur is namelijk geen doel op zich, maar dient je bedrijfsdoel. Het is belangrijk om iedereen bij het definiëren van cultuur te betrekken. We bepalen echter niet met z’n allen wat cultuur is. Er is maar één ding dat dat bepaalt, en dat is het bedrijfsdoel.

Dat bepaalt waar we naartoe willen. Cultuur kan ons helpen om daar te komen.”

 

Wanneer start je met het definiëren van cultuur?

Volgens Bart kun je daar niet vroeg genoeg mee beginnen.

“Stel: het gaat hartstikke goed en je groeit snel, dan kom je er niet meer aan toe. Dan ben je heel blij dat je het eerder hebt gedaan.

Een valkuil bij het heel vroeg definiëren is dat je niet precies weet wat je bent en dat je bedrijfsdoel nog verandert. En daarmee cultuur ook.

Als je maar flexibel bent in de vroege fase, is er heel veel voor te zeggen cultuur vroeg te definiëren.”

 

Wie definieert cultuur?

Cultuur definieer je met een groep. Volgens Bart leidt dat tot draagvlak, meer inzicht en nuance.

Die groep is een afspiegeling van de organisatie: je betrekt medewerkers van verschillende levels en functies.

Het nadeel van een groep kan zijn dat het oeverloos en stuurloos wordt. Dit voorkom je door ze te briefen met het doel en hen te laten bepalen welke cultuur bij dat doel past.

 

Het definiëren en uitdragen van cultuur is onwijs belangrijk voor jouw employer brand. Ga ermee aan de slag, maak er een groep effort van en ga voor succes!

Meer blogs