De elementen van een sterke vacaturetekst

Iedereen is in staat om een vacaturetekst te schrijven. Het schrijven van een overtuigende, enthousiasmerende en leuke vacaturetekst is echter een vak apart. Een vacaturetekst is namelijk niet zomaar een opsomming van taken en functie eisen: het is een kans om potentiële medewerkers te laten zien waarom jouw bedrijf dé plek is om aan de slag te gaan. Belangrijk dus, om aandacht te geven aan je vacatureteksten.

In deze blog delen we elementen die wat ons betreft de ingrediënten zijn van een sterke vacaturetekst.

 

1. Tone of voice

Zorg dat de toon van je vacaturetekst aansluit bij de doelgroep die je wilt aanspreken. Met afko’s (afkortingen voor de niet Gen-Z’ers onder ons) overtuig je studenten op zoek naar een bijbaan, geen directeuren. Die wil je op een serieuzere toon aanspreken.

Verder wil je je bedrijfscultuur weerspiegelen in je vacatureteksten. Ben je een informeel bedrijf? Zorg dan dat dat ook naar voren komt in je schrijfstijl. Zoals we al zeiden in de intro: de vacaturetekst is vaak een eerste touch point waar je potentiële medewerkers kan enthousiasmeren. Zorg dan ook dat je de juiste snaar raakt!

 

2. Onmisbaar: de salarisindicatie

De salarisindicatie. Een veelbesproken discussiepunt bij menig werkgever. Want ja: willen we wel naar buiten brengen wat iemand mogelijk gaat verdienen? Gaat iemand dan niet aan de bovenkant van de range zitten? En wat als we intern scheve gezichten krijgen?

Wat ons betreft zijn dit allemaal drogredenen. Een salarisindicatie is een must in elke vacaturetekst. Het straalt vertrouwen uit, voorkomt misverstanden, bespaart tijd en beïnvloedt de candidate experience positief. Win-win toch?

 

3. Eisen en voorwaarden

Niets is zo ontmoedigend als een vacature met een torenhoge eisenlijst, terwijl de voorwaarden korter zijn dan Jan met de korte achternaam. Natuurlijk wil je als werkgever zeker weten dat iemand voldoet aan het profiel dat je zoekt, maar zorg ervoor dat dit in balans is met dat wat je biedt. Is een lange eisenlijst echt onoverkomelijk? Zorg dan ook voor een lange voorwaarden lijst. Een goede balans tussen eisen en voordelen maakt je vacature aantrekkelijker.

 

4. Verkoop je bedrijf

Een vacaturetekst gaat verder dan een functieomschrijving. Het is namelijk ook een pitch over je bedrijf: waarom is het zo fantastisch om bij jou te komen werken? Vertel over je bedrijfscultuur, de mijlpalen die jullie hebben bereikt en de mogelijkheden die er zijn om te groeien. Zijn er leuke teamuitjes, bieden jullie interne trainingen aan, of hebben jullie een inspirerende werkomgeving? Wees concreet en vertel waarom werken bij jullie een unieke ervaring. Houd in gedachten dat je niet alleen wilt dat iemand bij je komt werken, maar dat diegene ook onderdeel wil uitmaken van je team.

 

5. Vermijd clichés

We zien ze regelmatig voorbijkomen: termen als ‘spin in het web’, ‘dynamisch bedrijf’ en ‘zelfstarter’ vliegen je om de oren in vacatureteksten. Wat ons betreft zijn deze clichés niet alleen afgezaagd, ze zeggen ook vrij weinig over wat een kandidaat écht kan verwachten. Gebruik daarom concrete voorbeelden. Wat maakt jouw bedrijf dynamisch? Wat betekent het om een zelfstarter te zijn in jouw organisatie? Vermijd clichés en geef specifieke informatie: zo maak je je vacature aantrekkelijker.

 

Een sterke vacaturetekst gaat verder dan alleen informeren: het inspireert, motiveert en overtuigt de lezer.

Door de juiste tone of voice te gebruiken, transparant te zijn over het salaris, een goede balans te vinden tussen eisen en voorwaarden, en jezelf te verkopen zonder clichés, creëer je een vacature die opvalt en de juiste mensen aantrekt.

Wees specifiek, wees authentiek en bovenal: maak van je vacaturetekst een uithangbord voor jouw bedrijf!

Meer blogs